Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az elmúlt napokban jelentős közeledés történt köztem és a "melegvilág" között... Anno csináltam egy "ál" email címet,ami csak a bloghoz kötődik,most pedig csináltam egy hasonló msn-t is,ahova csak bloggereket veszek fel. Bővült is a partnerlistám már többek között Ravennel,Nicoval,Sefivel és nem utolsó sorban Grayjel,de váltottam már emaileket Maxen-nel és Fabien-nel is. Rosszat mondani senkiről sem tudnék,mindenkivel ki tudok jól jönni,de ezek a kapcsolatok még nagyon "frissek".

Az elmúlt napok főként a keretszámcsökkentésről szóltak... Mindenhonnan ez folyt/folyik,még a csapból is. Nem fogok itt most politizálni,nem is fogok a blogomon,inkább leírom ezt,hogy ez mit jelent(het) számomra.

Vagyok tehát én,egy jó képességekkel rendelkező gyerek. Nem akartam kollégista lenni,így inkább abba a gimnáziumba mentem,amit még busszal meg tudok közelíteni. Hiba volt... Az oktatás színvonala elég alacsony, ahogy a követelmények is,messze nem kell kihoznom magamból a maximumot. Majd jövőre fog ez visszaütni az érettséginél. Reálisan nézve,akkor lesz esélyem bejutni valahova,ha sikerül leraknom két nyelvvizsgát is addig(ezekre azért jó esély van).

Oké,mit tehetek akkor,ha mégsem sikerül bejutnom,de lesz legalább 1,esetleg 2 nyelvvizsgám? Vagy elmegyek főiskolára diákhitellel és kezdem az életem több milliós adóssággal, vagy elvégzek valami tanfolyamot és külföldön próbálok szerencsét... Kapcsolataim megvannak külföldön,szóval a kezdetekkel nem lenne gond talán...

Nézzük kicsit a számokat. Egy turisztikai szakon is 280000HUF-ba kerül egy szemeszter,ami ugye havonta(6hónappal számolva) 46666HUF-ot jelent. Emellett pedig a családnak vállalni kell az esetleges kollégium,utazás,könyvek,stb költségeit is... Úgy gondolom,jelen pillanatban,ez egy átlagos magyar család számára kifizethetetlen. Marad tehát a diákhitel2,mellyel ugye spórolhatnánk 46666HUF-t havonta.de felnőtt életünket több milliós adóssággal kezdenénk... Az egyéb költségek így már kifizethetők lehetnek,így mint mondtam,kikerülünk a felsőoktatásból több milliós adóssággal. Ezt pedig sokan nem szeretnék,többek között én sem. Hogy mi lesz velem,azt még nem tudom,de ha nem vennének fel államilag támogatott helyre,erősen gondolkodnék,hogy bevállaljam-e a hitelt...

Tegnap volt szalagavató a sulinkban,ruhatárban kellett tevékenykednem... Mindenki szépen ki volt öltözve, szeretem az ilyen alkalmakat,szeretek kiöltözni  : D Mindenki olyan csini ilyenkor... : D  Szervezői képességemnek köszönhetően sikerült elvégezni a ruhatári feladatokat,nem is olyan egyszerű,mint gondolná az ember,főleg ha agyatlanokkal van körülvéve : D

Mikor láttam a bevonuló diákokat,eszembe jutott az elmúlt 5 és fél év,melyet ebben az iskolában töltöttem. Mintha tegnap kezdődött volna,jövő ilyenkor meg már mi fogjuk ezt átélni,amit a mostani végzősök... Repül az idő...

A bejegyzés trackback címe:

https://engrublogja.blog.hu/api/trackback/id/tr154966668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zold.fulu 2012.12.15. 15:02:57

Szabad hozzá szólni?

Tetszik tudni, amit a tüntetésen művel a tanulóifjúság az több mint pofátlan képmutatás. Jóval több...

Szeretném jelezni, hogy tavaly, amikor JANUÁRBAN közölték, egy hónappal a február 15-i határidő előtt, az új keretszámokat, senkinek, ismétlem, senkinek nem jutott eszébe tüntetni, felháborodni. Emlékeztetőül, akkor a 2011-es 53 ezer államilag támogatott helyet 20 ezerrel csökkentve, 33 állami ösztöndíjas helyre csökkentették. Számoljunk csak. Idén pontosan ugyan akkora az arány, 33 ezerről körülbelül 10 ezerre, a hírek szerint. Ez mínusz 20 ezer állami ösztöndíjas hely.

Decembert írunk, régóta tudjuk és váratlan döntésről szó sem lehet, hiszen a kormány már tavaly közölte, hogy terveit több lépcsőben, évről-évre, fokozatosan kívánja bevezetni. Tudható és várható volt, hogy idén tovább csökkentik a keretszámokat. Szeretném tudni mi a f*szt csinált a HÖOK az elmúlt egy évben. Mert gyanítom, hogy érdekegyeztetésről szó sem volt.

És ha a hallgató- és tanulóifjúság a lelke mélyére néz, tudjuk, hogy tömegképzés zajlik Magyarországon. Indokolatlanul nagy számban képzünk olyan diplomás szakembereket, akikre nincs szükség. És gondnak látom azt is, hogy a fiatalok csak a diplomában látják a boldogulás lehetőségét.

Még egy gondolat az elégedetlenkedők felé. Ha kőolajat veszünk egy másik országtól, fizetünk érte. Ha importálunk/exportálunk, pénzforgalom, haszon van vele. Ha milliókat invesztálunk az emberi erőforrásba, ami utána elvándorol, akkor ezért nem kéne fizetni?
A kérdés csak az, hogy ki fizessen. Az ember, aki az erőforrás lesz vagy aki az erőforrást kihasználja majd. (Például, az angolok, ahol a magyar orvosok gyógyítanak.)

Vagy a magyar állam, aki elvárja a befektetésért cserébe, hogy itthon termeljem meg a diplomám árát. Munkával.

Fenn állt a lehetősége annak, hogy kiszoruljak a felsőoktatásból. Tisztában voltam a lehetőségeimmel és készen álltam arra, hogy állami ösztöndíjas hely hiányában újratervezzem a jövőmet és a kialakult helyzethez alkalmazkodjak és szakképzésben tanuljak tovább.

Kérlek, ha nem inged, ne vedd magadra, az indulatosságomért elnézést kérek, de a tüntetést nem tartom értelmiségi megoldásnak...

hvg.hu/itthon/20120105_felsooktatas_keretszamok_2012

Engru 2012.12.15. 17:12:24

@zold.fulu: természetesen szabad hozzászólni,és örülök,hogy ilyen hosszú és értelmes komment érkezett. Reagálnék rá.

1.Az arány azért jóvan eltér,hisz amikor 53000ről 33000ra csökkentették,akkor a helyek majdnem kétharmada maradt meg,míg most az egyharmada marad(na). valóban,ugyanannyival csökkentették. De nem a számokon szeretnék lovagolni,csak megjegyeztem!

2.Valóban jó kérdés,hogy eddig hol volt a HÖOK...

3.Valóban indokolatlanul sok a diplomás,de szerintem a 10000 hely az kevés,lehet,hogy jobb lenne egy arany középutat találni. De nézzük kicsit az érme másik oldalát. A hozzánk legközelebbi középiskola évente tucatszámra képzi ki az asztalosokat,kőműveseket,stb-t. Munkahely hiányában ők sehol sem tudnak elhelyezkedni,vagy kénytelenek még egyéb tanfolyamokat elvégezni,hogy ezt megtehessék. Bátyám is itt tanult ki,de végül biztonsági őr lett... Természetesen ez nincs mindenhol így,ez csak 1 konkrét példa,de nem lehet mindenki szakmunkás sem. Már csak azért sem,mert ígyis sokan fognak lelépni külföldre dolgozni,szakmunkásként...

4. Azt teljesen jogosnak tartom,hogy ha itt szerezzük meg az államilag támogatott diplomát és bizony külföldön helyezkedünk el vele,azt akkor igenis vissza kell fizetni. Ezzel nincs is problémám,szerintem ez így korrekt. Így viszont annak is vissza kell majd fizetnie a diplomája árát,aki diploma után itt marad és itt dolgozik.

Nem vettem magamra,sőt köszönöm az érdemi észrevételt. További szép napot : )

Fabien (törölt) 2012.12.18. 22:21:43

@zold.fulu: Én már mint ex-hallgató figyelem az eseményeket, de elszomorít, hogy nem látja át a tanuló ifjúság, hogy bizony a taníttatásuk komoly pénzbe kerül, és ezért joggal várja el állambácsi, hogy a végzés után itthon maradjanak.

Jó, ha csökkentik azokat a képzéseket, amikből már így is túlkínálat van, a diplomás munkanélküli senkinek nem jó. A diákok jó része attól fél, hogy vége van a gondtalan éveknek, a bulizásnak, a sörözésnek, valamit le kell majd tenni az asztalra, ha boldogulni szeretnének.

Amikor én egyetemre jártam, még szó nem volt ilyenről. A karon, ahol végeztem 1,2 millió(!) forint volt a képzés félévente, vagyis az államnak 12 millió forintjába kerültem. Ja, és meg sem fordult a fejemben, hogy külföldre menjek. Magyar kisvállalkozásban dolgozom, magyar betegeket szolgálok ki, Magyarországon adózom.
"Mert én itt születtem, ez a hazám..."

No de mint mondtam, már nem vagyok érintett, így külső személőként szóltam.
Békesség!

Maxen1 · http://maxen.blog.hu 2012.12.23. 21:37:43

Örülök a levélváltásnak, meglepett, de jól esett! :)

A tüntetés margójára annyit, hogy egy fiatal, diplomás pályakezdő, ha sikerül szakmájában állást találni, a magasabb fizetésének köszönhetően több adót fizet, így kb 5-6 éven belül képes visszafizetni a taníttatása költségeit adózás és fogyasztás után fizetett áfa révén...nem mellesleg a felsőoktatásban részt vevők körének bővítése minden valamire való, civilizált állam érdeke. Ami történt, az nem reform volt. Én támogatom a tüntetést, mert tényleg a hosszútávú érdekeink diktálják! ;)

Maxen1 · http://maxen.blog.hu 2012.12.23. 21:38:23

ja igen, egyébként rákerestem a mailcímre FB-on, hát nem csoda, hogy semmit se találam :D
süti beállítások módosítása